Pekař pan Bayer: S poctivostí nejdál dojdeš

Začátek historie pekařství Bayer se datuje do roku 1927. Plzeňský pekař Karel Bayer pokračuje v rodinné pekařské tradici, kterou založil jeho pradědeček a peče chleba  stejně tak, jak se pekl od roku 1927. Dokonce i ve stejné peci. Rozhovor o rodinné historii, pekařském řemesle a podnikání. 

Pocházíte z pekařské rodiny. Přál jste si jako dítě stát se pekařem ?

Pečení mne bavilo odmalička. Mamince jsem pekl se sestrou Vánoční cukroví a chtěl jsem se stát kuchařem.  Jenže jsem se neučil úplně špatně, tak mě rodiče ukecali na strojárnu.

Kdy Vás to od strojařiny přitáhlo k pekařině?

V 50. letech naší rodině  tehdejší režim pekárnu sebral. Maturoval jsem v roce 1988. O rok později byla revoluce a změna systému nám dala naději, že nám pekárnu vrátí. Přál jsem si pokračovat v rodinné tradici, přemluvil jsem rodiče, oni ze začátku nechtěli, ale já přemluvil všechny, abychom do toho šli. Dopadlo to tak, že nám v 1991 pekárnu vrátili a my v létě toho roku začali zase péct.


Pekárna a zaměstnanci okolo roku 1930
Pekárna a zaměstnanci okolo roku 1930

Váš dědeček se ale bohužel obnovy pekárny nedožil …

Praděda byl bohém, bohužel to vedlo k dluhům. Náš děda začal péct a zadluženost pekárny a domu vyrovnal. Přišla ale válka a při bombardování Škodovky v Plzni byl obětí i náš dům a pekárna v něm. Dům vypadal jak domeček pro panenky, boční strana byla úplně pryč. Po válce děda vše opravil. Dlouho ale nepekl.  Přišli komunisti. Nevím, jestli je to k smíchu nebo k pláči, ale ten, co přišel s páskou Rudé gardy  a pekárnu zabavil, byl nejlínější učedník, co se u našeho dědy  učil na pekaře.  Když v roce 1968 přicházela naděje na to, že by zase mohl začít péct, začal shánět mouku, začal vše plánovat, ale jeho plány se úplně rozplynuly o rok později  kvůli změnám v systému. Je mi to fakt líto, že se nedožil toho, že se pekárnu podařilo znovu otevřít. Byl  by šťastný, kdyby viděl, že pekárna funguje a  že pokračujeme v řemesle, které on tolik miloval.

Vaší vlajkovou lodí je kváskový chleba. Poslední dobou je tento chléb populární. Nevyužíváte to při marketingu?

Pro nás bylo a je samozřejmostí, že pečeme kváskový chleba. Receptura je od začátku naší pekárny stejná. Nedávno jsem si říkal, jestli jsme neudělali chybu, že jsme to marketingově nevyužili, když vidím, že většina tento název využívá,  ale chleba pečeme s radostí, navíc, lidé náš chléb milují, tak v dohledné době žádnou marketingovou strategii neplánujeme. Lidé vědí, co je dobré a ví, kam si pro něj zajít.

Není škoda, že si lidé mohou koupit chleba jen u Vás v plzeňském kraji?

Nedávno nás napadlo , že zkusíme  prodávat i v Praze. Máme hodně rádi farmářské trhy, tak jsem zavolal na Farmářské trhy na Tyláku na Praze 2, domluvil spolupráci a začali jsme ho tam prodávat. Lidé tedy už mají i v Praze možnost si náš chleba koupit. Nejen cestou do práce nebo z práce se lidé  pro náš chléb v hojném počtu zastavují. Na Tyláku je náš chléb k dostání každý týden  v pátek.

Původní pec z roku 1927, ve které se peče dodnes
Původní pec z roku 1927, ve které se peče dodnes

Pečete ve stejné peci, jako pekl váš praděda i děda .. 

V roce 2010 jsme pořizovali ještě jednu novou elektrickou pec.   Od doby, kdy jsme pořídili druhou pec, pečeme i rohlíky, bagety, bochánky, Vánoční a Velikonoční pečivo. Pečeme i svatební koláčky. A se vší pokorou můžu říct, že naše svatební koláčky jsou vynikající.

V době otevření vaší rodinné pekárny byly v Plzni pouze dvě pekárny. Jak se Vám podnikalo v začátcích a jak se Vám podniká dnes? 

Do roku 2000 to byla víceméně sranda. Pečeme podle nejklasičtější a nejosvědčenější receptury, která je  více než sto let stará. Vůbec jsme nestíhali péct. Po roce 2000, kdy se začala otevírat obchodní centra, už to taková sranda nebyla, ale pořád je to dobré. Ve čtvrti, kde máme pekárnu, k nám chodili a chodí i staří lidé, kteří otáčejí každou korunu, naše pečivo dokázalo obstát i když teď oproti minulosti koupíte pečivo na každé benzínce.  Po roce 2000 se ale situace změnila nejen z konkurenčního hlediska, ale i co se týká byrokracie. Doufáme, že letošní volby něco změní, protože si nedovedu představit, že by se byrokratická zátěž ještě více zvětšovala.

Až na míchání a prosévání se vše dělá ručně. Ručně válené těsto je jemnější a řidší než by dokázal stroj a proto je tak dobré
Až na míchání a prosévání se vše dělá ručně. Ručně válené těsto je jemnější a řidší než by dokázal stroj a proto je tak dobré

V dnešní době, kdy, nadneseně řečeno, chtějí být všichni manažeři, jak vidíte budoucnost pekařského řemesla?

Já bych to neviděl tak černě. Pekařina je krásná práce a věřím, že si své příznivce najde.

Kdyby si lidé chtěli upéct chleba doma, poradil byste nějaké triky? 

Neznám bohužel žádné triky pro domácí výrobu, jen mohu říct všeobecně:  Dělejte všechno poctivě, nic neošiďte a výsledek se jistě dostaví.

 


Reklama pod tímto článkem za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílejte to dál světu.

Autor příspěvku: Olen Orasa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *