margherita-pizza-993274

Také máte rádi pizzu? Udělejte si ji doma.

Pizza se stala oblíbeným jídlem po celém světě. Původem pochází z Itálie, ale předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané. Jednalo se o ploché koláče. Recept převzali Římané, kteří na pečené placky z kynutého těsta kladli další ingredience.

První pizzerie začaly v Itálii vznikat v 17. století. V 18. století se začala pizza díky velkému rozvoji užívání rajčat v italské gastronomii formovat do podoby, jak ji známe dnes. Nejznámější pizzou je Margherita, která vznikla v Neapoli v roce 1889. Nově sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která Neapol navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené, zelené a bíle. Použil k tomu rajče, bazalku a sýr.


O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kteří si svoje umění a technologie přivezli s sebou. Po 2. světové válce se pizza přizpůsobila americkému fast food stylu. První americká pizza měla název Chicago Style.

Kouzlo italských pizz tkví nejen v umění zpracování a válení těsta, ale především ve vyváženosti jednotlivých surovin. Přinášíme vám recept na domácí pizzu. Můžete si udělat českou variantu a udělat pizzu „co dům dal“, ale pozor, abyste nedopadli jako v pohádce o Pejskovi a kočičce. Na druhou stranu, fantazii se meze nekladou. Hlavně, že vám kombinace chutí vybraných bude chutnat.

 

Ingredience na těsto: 

  • 600g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml. olivového oleje
  • 1 lžička soli

 

Ingredience na rajčatový základ: 

  • 250g rajčatového pyré
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (drceného)
  • 1 lžička přírodníhp cukru
  • sůl

 

Ingredience na oblohu:

  • mozzarella
  • kvalitní šunka
  • (místo šunky můžete použít pikantní salám)

 

.. dále můžete použít:

  • žampióny
  • artyčoky
  • olivy
  • cherry rajčátka
  • rukolu

 

Postup:

 

1.

Příprava těsta: V míse smícháme prosátou mouku, droždí olej a sůl a dobře prohněteme tak, aby těsto bylo měkké a vláčné. Podle potřeby do něj můžeme přidat vlažnou vodu. Vytvarujeme kouli, kterou na teplém místě necháme kynout 45 minut. Potřebujeme, aby nakynula do dvojnásobného objemu.

 

2.

Během kynutí těsta si připravíme rajčatový základ: rajčatové pyré smícháme s drceným česnekem, cukrem solí, olejem a bylinkami.

 

3.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia

 

4.

Těsto rozválíme a následně rozprostřeme na plech. 

 

5.

Mašlovačkou nebo stěrkou potřeme těsto rajčatovou směsí, jemně osolíme a navrch položíme ingredience na oblohu.

 

6.

Obloženou pizzu zakapeme olivovým olejem a dáme na 45 minut do vyhřáté trouby.

 

TIP: Pokud se pizza připéká, na pizzu položíme pečící papír.

 

TIP: Těsto na pizzu můžeme  rozválet do obdélníku o velikosti plechu, nebo ho rozválet do klasického kola a kraje založit, aby vznikl tvar typický pro pizzu.

pizza-2530172_1920

 

TIP: Pizzu můžeme upéct jen s rajčatovým základem nebo pikantním salámem. Až následně po jejím vyndání z trouby na ni můžeme naskládat rukolu, cherry rajčátka a na kousky nakrájenou mozzarelu:

 

Pizzu můžete upéct jen s rajčatovým základem a šunkou. Rajčata, mozzarelu a rukolu na pizzu můžete naskládat až po jejím vyndání.

Dobrou chuť 🙂

 

Sdílejte to dál světu.

Autor příspěvku: Olen Orasa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *