panna cota

Panna cotty s lemon curd

Panna cotta s lemon curd

Panna cotta je tradiční italský recept a jedná se o smetanový základ s různou příchutí nahoře. My si nyní ukážeme lemon curd, který se na panna cottu výborně hodí. Dalšími výbornými příchutěmi je rebarborový rozvar (na obrázku) či pouze med s oříšky nebo domácí džem.

Panna cotta pro 3 porce

0,5 litru smetany (ideální je smetana na šlehání, ale je možno i obyčejná)

3 plátky želatiny

Vanilkové aroma (není nutné)

3 polévkové lžíce cukru

Nejdříve namočíme plátky želatiny do vody a necháme odležet. Mezitím zahřejeme smetanu, přidáme do ní cukr a počkáme, dokud se úplně nerozpustí. Pozor! Smetana se nesmí vařit, stačí, aby byla teplá, cca na 80°C (tak, abyste v ní udrželi prst). Jakmile se cukr rozpustí, smetanu odstavíme a můžeme přidat trochu vanilkového aroma. Z želatiny vymačkáme vodu a přidáme do smetany. Zamícháme a necháme ji rozpustit. Poté už rovnou naléváme do misek a dáme do lednice. Panna cotty musí minimálně pět hodin tuhnout.

Lemon curd

200ml citrónové šťávy

Citrónová kůra

150g cukru

2 bílky

2 vejce

100g másla

Do hrnce dáme citrónovou šťávu, vejce, bílky, cukr a citrónovou kůru. Pořádně rozmícháme a necháme 2 minuty na mírném ohni zahřát. Poté odstavíme a zamícháme do směsi máslo. Až se úplně rozpustí, pak dáme směs zpátky nad oheň, zahříváme další 3 minuty a směs nám pěkně zhoustne. Dále musíme lemon curd přelít přes sítko, abychom dosáhli krásně jemného krému a zbavili se kousků citrónové kůry. Nakonec nalijeme do skleničky a necháme vychladnout.

Když máme panna cotty ztuhlé a lemon curd studený, můžeme ho nalít na panna cotty a ozdobit kouskem máty nebo třeba ořechy, podle toho, na co máme zrovna chuť. Zbytek lemon curd si můžete nechat v lednici a použít do jiných dezertů.

panna cota


Jak bude reklama vypadat?
-
Všiml sis? Reklamní odkaz napořád jen za 55 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Autor příspěvku: redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *