5 nejrozšířenějších mýtů o pivě + tip na výlet

Pokládáme se za národ pivařů a právem. Prý totiž vypijeme nejvíce piva na světě. Víme ale o našem národním nápoji to podstatné? Průzkumy ukazují, že mezi lidmi přežívá řada pivních pověr a mýtů i v dnešní době. Zde jsou ty největší z nich!

 

Stupně znamenají míru alkoholu nebo stupeň vychlazení

Nejspíš vás překvapí, že tenhle omyl se u nás stále drží a velká část lidí věří tomu, že desítka či dvanáctka označuje míru alkoholu v pivu nebo že dokonce označuje stupeň vychlazení nápoje.

Co tedy znamenají?

Ve skutečnosti jde o procentuální obsah zkvasitelného extraktu v původní mladině. Klidně se tak může stát, že desítka bude mít více alkoholu než dvanáctka. To totiž záleží na míře prokvašení pivního extraktu.

Z piva se tloustne

Což ovšem není pravda. Jeden litr piva obsahuje 400 – 500 kalorií, což je méně, než má třeba jablečná šťáva.

Odkud se teda bere pivní mozol?

Přítomnost chmelových látek v nápoji má na člověka uklidňující účinek. Navíc se v trávicím traktu ve větší míře vylučuje žluč, což má za následek lepší trávení, ale také zvýšenou chuť k jídlu. A právě zde má své kořeny mýtus o tučném pivě. Netloustne se z piva, ale z jídla, které u něj sníme.

Po zásaditém pivu nebolí hlava ani žaludek

O hořkých pivech se často tvrdí, že jsou zásaditá, a proto se nám lépe tráví a nebolí nás po něm hlava. To je však omyl. Žádné pivo není zásadité. Hodnoty pH ukazují, že piva jsou ve své podstatě kyselá.

Tak proč po něm nepálí žáha?

Je pravdou, že hořká piva do jisté míry mohou působit na nepříjemný překyselený žaludek, rozhodně to ale neznamená, že je zásadité.

Nejlépe vychlazené pivo je ze sedmého schodu

Tato pověra pochází z oblíbeného českého filmu Vesničko má středisková a vžila se do široké veřejnosti jako holý fakt.

Jak to tedy je?



Kdyby byly schody synonymum pro stupně, nebyli by jsme daleko od pravdy. Správně vychlazené pivo by totiž mělo mít teplotu 7 – 9 stupňů Celsia. Moc studené nebo moc teplé pivo nebude mít tu správnou chuť. Navíc není možné jakkoli dokázat, že na každém sedmém schodě je ta správná teplota pro vychlazení piva.

Kvalitní pivo má pěnu, která dlouho vydrží

Nepadající pěna vůbec nemusí znamenat kvalitní pivo. Pěna se tvoří uvolňováním oxidu uhličitého a nejdelší doba, po jakou dokáže přirozeně vydržet, jsou asi 4 minuty.

Takže pěna není důležitá?

Rozhodně nemusí vydržet půl hodiny. Někteří výrobci piva si pomáhají chemickými stabilizátory, aby zakryli nedostatky způsobené výrobou či špatnými surovinami. Správně by měl, po každém loku, na sklenici zůstat kroužek pěny.

Na závěr tip na výlet

Navštivte světově proslulé muzeum Heineken Experience v Amsterodamu. Mají tam třeba interaktivní kino, kde se sami můžete stát pivem a projít si všechny jeho výrobní procesy od vaření přes stáčení až po jeho cestu k zákazníkovi. S výrobou se tam seznámíte z blízka, včetně reálných ochutnávek surovin a návštěvy zážitkových barů. Muzeum se navíc nachází v původní budově pivovaru Heineken, která v Amsterodamu stojí celá staletí a pivo se zde vařilo do roku 1988.


Reklama pod tímto článkem za 50 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Sdílejte to dál světu.

Autor příspěvku: redakce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *